Secret Life of Model and Photographer Hidden Sin

Sering kali aku lihat,
photographer kat msia ni dah mcm mushroom grow after rain jee kan ?
bagus, bagus ! perkembangan yang sihat utk rakyat jelata. photography
tu penting. aku pun mmg berada dalam dunia itu juga. dari hati ke minda
ke mata ke otak ke jari dan dapatlah kita merakam saat yang indah atau
saat gedik. ohyehh !

tapi sayang thousand
sayang.. aku akui cara photographer mengilhamkan seni mereka dengan
bermacam mcm cara atau pilihan yang ada dalam photography tu sendiri.
ada yang lebih cenderung ke arah potrait ada plak yang lebih ke arah
landscape dan bla bla…

aku bangga dengan
photographers ! mereka berbakat. tapi sayangnya, bakat mereka boleh
membawa mereka ke arah dosa.. kenapa aku kata sebegitu ?

1.
sehelai rambut dari model yg mereka shoot itu, akan membawa mereka ke
arah dosa. apatah lagi di-upload ke dalam facebook mahupun blog dan juga
flickr. satu dunia boleh tengok model mereka yang tidak menutup aurat
itu. boleh bayangkan berapa ganda jumlah dosa yang terkumpul setiap
kali sepasang biji mata melihatnya ?

2. usahkan yang tidak
betudung, malah ada juga model yang pakai pakaian yg aku sendiri malu
utk mengaku yang mereka itu saudara se-islam dengan aku. mana taknya,
mereka berpakaian seperti tak cukup kain weh. aku perempuan, aku sendiri
sakit mata. apatah lagi, bagi seorang lelaki dan bagaimana plak dengan
seorang photographer ? sanggup engkau membenarkan mereka shoot segala
part yang ada dekat badan ko tu ? sb ko lawa luaran la ko sanggup kasi
diorang shoot gambar badan2 ko yg tak cukup kain tu kan….

3.
kerana itu, aku lihat kawan kawan aku yg agak professional ni semuanya
mcm soooo-sial ! diorang ada bakat, tapi sng je diorang sentuh model
model diorang mcm mahram sendiri. sedih aku….

4. seni itu tiada halangan.. betul, aku setuju.. tapi perlu juga menjaga batas batas ketika berseni tu..

6.
dosa mereka tetap akan mengalir selama mana gambar gambar model yg
tidak menutup aurat itu masih lagi dapat dilihat oleh lelaki atau
perempuan yg bukan mahram kepada model itu,

5.
kalau korang dah cukup power, kenapa korang tak berseni kerana allah.
merakam keindahan dan kebesaran Allah yang diciptakan utk hambanya…
kan lebih manis..

6. andai kata korang
berseni di jalan Allah dan ada yang tersentuh kenana seni yang telah
korg rakamkan tu dan terus beriman dengan Allah, boleh bayangkan
ganjaran yang korang akan dapat ? MasyaAllah..

hidup
tak kekal.. aku sendiri masih mencari identiti yang sebenar dlm
berkarya dan aku juga secara lembut mendoakan si dia yg sbg photographer
supaya berjaya dalam berkarya di dunia sekaligus mndapat pahala sbg
ganjaran kelak.

maaf wahai si dia, aku tak
mampu utk luahkan rasa hati ini secara berdepan. tapi sbg seorang yang
sentiasa menyokong kau, aku nak kau berkarya dengan jiwa mu yg
dikurniakan oleh Allah itu.. dlm diam aku syukur kau lebih mula mencari
model yg berhijab dan mereka sopan dalam berpakaian..

hati mu satu,

jiwa mu satu

tuhan mu satu..

aku minta maaf kalau ada yang terasa. ini hanya pandangan dan luahan aku utk mengingatkan saudara yg seislam dengan aku..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *